31 Ocak 2016 Pazar

Arduino ve Çeşitleri

 Arduino ve çeşitlerini incelemeden önce arduino hakkında biraz bilgi verelim.Arduino aslen italyanca bir kelimedir ve  "sıkı dost " anlamına gelir.Arduino bir grup tasarım enstitüsü hocası tarafından üretilmiş olup piyasada birçok klonu vardır . Arduino üreticileri cihazın patentini almayıp sadece "Arduino " ismini patentini almıştır.
 Arduino ekibi farklı projelerde kullanmanız için birçok arduino modeli üretmiştir bunlar arasında en yaygın kullanılanı Arduino uno modelidir.Arduinonun yaklaşık olarak 12 modeli bulunmaktadır bu kadar fazla olmasının sebebi arduinonun modeline göre farklık gösteren; boyutu , analog girişleri , dijital girişleri ve güç pinleridir.Arduinoyu boyutlarına göre büyükten küçüğe sıralamamız gerekir ise Mega > uno > mikro > mini > nano olarak sıralıyabiliriz.
 Birde arduinoya farklı özellikler verebileceğimiz modül kartları ve shieldler vardır.Bunların en yaygın olanları ise ethernet shield, GSM sheild , motor sürücü sheild , proto shild gibi shildlerdir.Bu shiledler sayesinde arduinonuza yeni özellikler kazandırıp arduinonuzu projelerinizde kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
                                       


                                                 

30 Ocak 2016 Cumartesi

Arduino Nedir ?

 Arduino projeleriniz kullanabileceğiniz açık kaynak kodlu bir bileşendir. Arduino dendiği zamana aklınıza ilk olarak bir beyin bir yönetici gelmelidir çünkü arduino sizin projelerinizde tam  olarak bu işi yüklenecektir.Arduinoya kod yazmak için arduinonun geliştiricileri tarafın  yapılan ve arduino.cc adresinden indirdiğimiz yazılım programı üzerinden C veC+ dillerinin karışımı olan bir dil üzerinden kod yazarız .C dil tecrübeniz varsa bu dili kolaylıkla öğrenirsiniz.
 Arduino ile yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yoktur.Örnek olarak çizgi izleyen robotlar, mesafe  ölçerler , çeşitlik robotik kollar vb. Arduino hem hobi hemde bir iş olarak görülebilir özellikle bu gibi robotik işlere merakı olanlar için çok idealdir çünkü arduino parçaları hem uygun maliyetli  hemde ülkemizde kolaylıkla bulunabilir.Ama şu anda en çok kullanılan model arduino unodur.Çünkü hem boyut olarak hemde kullanış açısından çok idealdir. Ardunionun yaklaşık olark 10 çeşidi mevcuttur.Bu kadar fazla olmasının sebebi sizin yapacağınız projeye uyumluluğu ve pin sayıları yoksa diğer arduinolarla işlevi hemen hemen aynıdır.
 Arduinoyu  kullanabilmek için azda olsa bir kod bilgisi , el becerisi , merak ve en önemlisi hayal gücünüzün gelişmiş  olması lazım yapacağınız projeyi kafanızda canlandırıp en ufak ayrıntısına kadar düşünmeniz gerekir çünkü diğer türlü hep başkalarının arkasından gidersiniz çünkü onlar yeni şeyler ortaya koymadıkça sizde yeni şeyler üretemez ve onları taklit etmekten başka hiçbir şey yapamazsınız. Albert Einstein boşa dememiştir "Hayal gücü bilgiden daha önemlidir " diye

Mekatronik mühendisliği

Mekatronik en basit anlatımıyla makine, elektronik ve yazılımın birleşimiyle oluşmuş bir mühendislik dalıdır. Gelişmiş ürün işlem ve sistemleri kurmak için kullanılan ürünlerin dizaynı ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır...

Mekatronik mühendisliği bölüm olarak; zamanı, özkaynakları ve iş gücünü, ekenomik olarak kullanmamızı sağlayan makineleri hem üreten hemde programlayan bir mühendislik dalıdır...

 Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.

Kaynakça

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mekatronik

http://www.pau.edu.tr/mekatronikmuhendisligi/default.aspx/sayfa/mekatronik-muhendisligi-nedir